content top

Podrážděný žaludek

Podrážděný žaludek

Podrážděný neboli pokažený žaludek alespoň jednou za život potrápí takřka každého z nás. Co tento nepříjemný stav způsobuje? Kdy a jak si s ním poradíme sami a kdy bychom naopak měli raději navštívit lékaře? Jaká je možná diagnóza? A jak podráždění žaludku předejít? Příznaky podrážděného žaludku Žaludek je důležitým orgánem trávicí soustavy, který navazuje na jícen a jehož hlavní...

Celý článek

Zánět žaludku, gastritida

Zánět žaludku, gastritida

Zánět žaludku neboli gastritida je zánětlivé onemocnění žaludeční sliznice, které může mít několik různých příčin, nejčastěji se jedná o infikaci Helicobacterem pylori. Gastritida má buď akutní, nebo závažnější chronickou formu. Léčba se odvíjí od konkrétní příčiny.   Akutní gastritida Akutní gastritida je forma zánětu žaludku, která se rychle rozvíjí a během několika dní...

Celý článek

Překyselení žaludku

Překyselení žaludku

Překyselení žaludku představuje nepříjemný zdravotní problém způsobený nadměrným množstvím kyseliny v zažívacím ústrojí, který se projevuje především pálením žáhy a dalšími zažívacími obtížemi. K tomu může docházet z několika různých příčin, ve většině případů se jedná o důsledek nezdravé životosprávy. Léčba je založena na úpravě životosprávy, zejména co se...

Celý článek

Žaludeční kýla

Žaludeční kýla

Žaludeční kýla (medicínsky správně brániční kýla, hiátová kýla nebo hiátová hernie) je označení pro prostup části žaludku oslabenou bránicí do hrudníku.  Žaludeční kýla není u většiny pacientů spojena s významnými příznaky – mnoha z nich dokonce její přítomnost nezpůsobuje vůbec žádné obtíže – a velmi často proto bývá odhalena jakožto náhodný nález v rámci...

Celý článek

Časté říhání

Časté říhání

Říhání představuje naprosto přirozený způsob, kterým se organismus zbavuje přebytečného vzduchu z horní části trávicí soustavy, zejména po požití některých pochutin. Příčinou říhání však nemusí být pouze nevhodná skladba stravy či nesprávné stravovací návyky, ale také některé léky nebo onemocnění zažívacího ústrojí, jako je například refluxní choroba nebo gastroparéza. Říhání a...

Celý článek

Gastrický, žaludeční bypass

Gastrický, žaludeční bypass

Gastrický neboli žaludeční bypass je chirurgický zákrok, který se provádí za účelem zmenšení žaludku a vyřazení části tenkého střeva z procesu trávení. Metoda gastrického bypassu se používá k léčbě těžké obezity, velmi často u pacientů trpících diabetem druhého typu. U vysokého procenta operovaných pacientů vede tato metoda k vyléčení diabetu.     Význam gastrického bypassu Gastrický...

Celý článek

Bezoár

Bezoár

Bezoár je medicínské označení používané pro těleso z nestravitelného materiálu, které se nachází v zažívacím ústrojí. Bezoár často mají ve svém zažívacím traktu přežvýkavci, měli je také pravěcí ještěři. U člověka je přítomnost bezoáru spojena s rizikem zažívacích obtíží, pocitem plnosti počínaje a střevní neprůchodností konče.      Jak vzniká bezoár Původně se jedná o...

Celý článek

Čaj na žaludek

Čaj na žaludek

Čaje jsou osvědčenými prostředky, které se již od nepaměti používají ke zmírnění žaludečních obtíží, jako je pocit plnosti, pocit těžkého žaludku, pálení žáhy, nevolnost, nechutenství, bolest žaludku, ale také křeče v břiše nebo nadýmání. Mezi nejznámější patří klasický černý čaj, mátový čaj, heřmánkový nebo zázvorový čaj. Ke zmírnění žaludečních obtíží se rovněž...

Celý článek

Žaludeční vředy: dieta

Žaludeční vředy: dieta

Žaludeční vředy patří mezi nejčastější onemocnění zažívacího ústrojí, odhaduje se, že jimi v západním světě trpí až deset procent dospělých pacientů v aktivním věku. Nezávisle na stadiu závažnosti onemocnění je základem léčby dieta, která spočívá ve vyvarování se dráždivých pochutin a jejich nahrazení doporučenými potravinami. Než se budeme věnovat jednotlivým skupinám potravin,...

Celý článek

Gastroskopie

Gastroskopie

Gastroskopie je lékařská vyšetřovací metoda, která se používá k vyšetření horní části zažívacího ústrojí (žaludku, jícnu a horní části tenkého střeva), případně i k provedení některých zákroků (terapeutická gastroskopie) nebo zajištění odběru vzorku tkáně pro účely laboratorního vyšetření. Gastroskopie se provádí v případě podezření na onemocnění zažívacího ústrojí....

Celý článek
content top