Překyselení žaludku představuje nepříjemný zdravotní problém způsobený nadměrným množstvím kyseliny v zažívacím ústrojí, který se projevuje především pálením žáhy a dalšími zažívacími obtížemi. K tomu může docházet z několika různých příčin, ve většině případů se jedná o důsledek nezdravé životosprávy. Léčba je založena na úpravě životosprávy, zejména co se týče složení stravy a stravovacích návyků.       

Příznaky

Překyselený žaludek se projevuje pálením žáhy neboli pyrózou (která je způsobena návratem neboli refluxem žaludečních kyselin ze žaludku zpět do jícnu, pokud se kyseliny vracejí až do úst, jedná se o regurgitaci) a pocitem těžkosti po jídle. Pokud je překyselení žaludku dlouhodobý stav, může být provázeno i dalšími příznaky, jako je podrážděnost, zvýšená únava, časté bolesti hlavy a zhoršená kvalita vlasů a nehtů.

Možné příčiny

K překyselení žaludku nejčastěji dochází v důsledku nezdravé životosprávy, mezi nejvíce rizikové faktory patří nevhodné složení stravy (příliš vysoký obsah kyselinotvorných potravin, zejména sladkostí, tučných potravin a pečiva z bílé mouky), nevhodné stravovací návyky (hltání potravy), kouření (tabákový kouř oslabuje uzávěrový mechanismus mezi žaludkem a jícnem), nadměrná konzumace nápojů s obsahem kofeinu (především černé kávy) a alkoholu. K překyselení žaludku rovněž přispívá stres. Na vině však mohou být i některé zdravotní problémy, jako je například brániční kýla. Symptomy překyseleného žaludku ztrpčují život také ženám v období těhotenství, kdy je hlavní příčinou zvětšující se děloha, která tlačí na žaludek a způsobuje vytlačování jeho obsahu zpět do jícnu.

Léčba

Pokud nás trápí symptomy překyseleného žaludku jen občas (většině z nás se tak stává během gastronomicky náročných svátků, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce), můžeme sáhnout po některém z volně prodejných medikamentů proti pyróze a pocitu těžkosti, anebo po přírodní alternativě, ať už v podobě jedlé sody, kysaného zelí nebo zakysané smetaně. To však neřeší příčinu, nýbrž pouze následek. Pokud nás tyto problémy trápí dlouhodobě, neměli bychom otálet s návštěvou lékaře, protože neléčené překyselení žaludku je spjato s vážnými důsledky, jako jsou například žaludeční vředy.

Zásadotvorné potraviny

Nedílnou součástí léčby je zásadotvorný jídelníček. Pokud budeme jíst zvýšené množství zásaditých potravin, můžeme překyselení zneutralizovat. Mezi zásadotvorné neboli alkalizující potraviny patří především zelenina (například cuketa, okurka, rajčata, česnek, špenát a listový salát), luštěniny, mandle, banány, citrusové plody a zakysané mléčné výrobky.

Pokud není příčinou špatná životospráva, ale jiný zdravotní problém, vychází léčba z řešení primárního problému.

Prevence

Obecnou prevencí překyseleného žaludku je dodržování zásad zdravé životosprávy. Pokud jde o jídelníček, zde je radno vzdát s příliš tučných, zejména smažených a fritovaných jídel (anebo alespoň následně odstranit z pokrmů přebytečný tuk, například řízky se doporučuje položit na papírovou utěrku, která do sebe nasaje přebytečný tuk), stejně jako nadměrného pití kávy (neměli bychom vypít více než 2 šálky denně) a alkoholu, který dráždí sliznice zažívacího ústrojí. V rámci prevence se rovněž doporučuje nejíst příliš mnoho sladkostí (cukr překyseluje organismus). Neméně důležité je, vyhýbat se aktivnímu i pasivnímu kouření a naučit se odbourávat stres. Po jídle, které jíme pomalu, bychom neměli vykonávat náročnou fyzickou aktivitu a být alespoň 20 minut v klidovém stavu. Pokud máme sklony k překyselení žaludku, měli bychom se vyvarovat některých pochutin, zejména ořechů, slaných chipsů, 100% džusů, stejně jako perlivých nápojů.

Foto: Freeimages.com

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>