Žaludeční vředy v současné době patří mezi velmi častá onemocnění žaludku. K jejich rozvoji dochází z různých příčin, společným jmenovatelem většiny z nich je však nezdravý životní styl, a proto se o žaludečních vředech hovoří jako o civilizačním onemocnění. Jaké jsou jejich příznaky? Jaká zdravotní rizika jsou s jejich výskytem spojena? A jak se žaludeční vředy léčí?

Žaludeční vředy: příčiny a příznaky

Žaludek je orgánem trávicí soustavy, který zajišťuje natrávení rozmělněné potraviny, k čemuž používá agresivní látky (kyselinu chlorovodíkovou a enzymy). Pokud dojde k narušení obranných mechanismů, které chrání žaludeční stěnu před působením těchto agresivních látek, může nastat podráždění žaludeční sliznice. Jestliže k tomuto podráždění dochází často nebo dlouhodobě, vzniká zde riziko tvorby žaludečních vředů. Žaludeční vředy též peptické vředy jsou vážnými defekty žaludeční sliznice a patří mezi nejčastější peptická onemocnění vůbec. Typickým příznakem žaludečních vředů je bolest (buď v oblasti nadbřišku, nebo vpravo od střední břišní čáry pod hrudní kostí, bolest se může šířit až pod pravý žeberní oblouk), která se dostavuje bezprostředně po jídle nebo ráno nalačno před jídlem. Pacienti si rovněž stěžují na časté nevolnosti, může je trápit i zvracení. Dalším příznakem žaludečních vředů je okultní krvácení ve stolici, jehož přítomnost lze zjistit pouze při mikroskopickém zkoumání v rámci odborného vyšetření. Krev je v tomto případě velmi tmavá až černá. Do skupiny příznaků rovněž patří nechutenství, pocit plnosti, změna váhy (nejčastěji váhový úbytek, někteří pacienti však mohou naopak přibírat), časté nevolnosti, někdy také průjem, křeče v břiše a chronická únava.

Rizikové faktory vzniku

Mezi hlavní rizikové faktory vzniku žaludečních vředů patří nadměrné pití černé  kávy a alkoholu, užívání některých léků dráždicích žaludeční sliznici, nevhodné složení stravy, nesprávné stravovací návyky, nedostatek spánku, dlouhodobá psychická zátěž a stres.

Diagnostika a léčba

Žaludeční vředy jsou diagnostikovány v ordinaci gastroenterologa na základě endoskopického vyšetření, které umožňuje přímý barevný pohled do dutého orgánu, stejně jako odebrat vzorky za účelem histologického či mikrobiologického vyšetření. V případě komplikací lze v jeho rámci provést  ošetření poškozené sliznice. Léčba je založena především na medikaci, pacientům se podávají léky, které blokují sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, například Helicid. Při silné bolesti se používají léky k tlumení obtíží trávicího ústrojí, které sníží kyselost. Podávání těchto léků však představuje pouze krátkodobé řešení, které neřeší příčinu. V případě přítomnosti mikroorganismu Helicobacter pylori jsou součástí medikace antibiotika. Nedílnou součástí léčby je úprava jídelníčku (spočívající ve vynechání těžko stravitelných pochutin) ve spojení užívání doplňků stravy doporučených lékařem. Žaludeční obtíže rovněž pomáhají zlepšovat bylinné preparáty, mezi nimi mátový čaj, extrakt z lékořice nebo víno z liány známé jako Condurango. Chirurgické řešení v případě žaludečních vředů představuje krajní opatření prováděné v případě komplikací, jako je krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku či dvanácterníku nebo podezření na zhoubný nádor.

Rizika

Největší riziko představuje právě prasknutí a krvácení žaludečního vředu, které vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, protože jinak dojde k septickému šoku a v důsledku něho ke smrti pacienta. Dále je přítomnost poškozené žaludeční sliznice spojena se zvýšeným rizikem vzniku maligního nádoru – rakoviny žaludku.

Prevence

Vzniku žaludečních vředů můžeme předejít dodržováním zásad zdravého životního stylu. V prvé řadě bychom se měli vyvarovat nadměrného pití černé kávy, alkoholu a kouření (zejména na lačno). Nedílnou součástí zdravé životosprávy je také jídelníček (příliš tučná a kořeněná jídla se nedoporučují) a správné stolování (jíst bychom měli v klidu, nikoli v chvatu, potravu je třeba řádně rozžvýkat). Dále je důležité, nevystavovat svůj organismus dlouhodobému působení stresu, nebo si osvojit techniky, které jej dokážou odbourávat.

Foto: Freeimages.com

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *