Pálení žáhy neboli pyróza patří mezi nepříjemné pocity, které mohou být příznakem celé řady onemocnění zažívacího traktu. Ve většině případů se však jedná o důsledek nezdravé životosprávy a podráždění žaludku. Co přesně pálení žáhy způsobuje? Co proti ní pomáhá a kdy bychom měli navštívit lékaře?
Pyróza a její příčiny
Pálení žáhy (pyróza) je způsobené návratem žaludečních šťáv ze žaludku zpět do jícnu, jehož sliznici dráždí (reflux). Tento zdravotní neduh občas potrápí většinu dospělých, a to zejména v období svátků, kdy si lidé dopřávají dobrého jídla a pití. Kombinace smažených pokrmů, jídel s obsahem majonézy, zákusků a cukroví ve spojení s alkoholem je nejčastější příčinou pálení žáhy, o které se hovoří jako o dietní chybě. Dále může být pyróza důsledkem nezdravého životního stylu – kouření, obezity, stresu, nevhodných stravovacích návyků (zejména jedení v chvatu nebo až pozdě večer) a nadměrné konzumace kyselinotvorných potravin způsobující překyselení organismu.
Pálení žáhy v těhotenství
Pálení žáhy patří mezi typické těhotenské neduhy, které trápí budoucí maminky především v posledním trimestru těhotenství. V tomto případě je pyróza způsobena zvětšující se dělohou, která vyvolává zvýšený tlak na okolní orgány včetně žaludku. Svůj podíl mohou mít i hormonální změny. Pálení žáhy po porodu zpravidla odezní. Vzhledem k tomu, že léky předepisované na pálení žáhy nejsou pro těhotné ženy vhodné, doporučuje se vyzkoušet některé z alternativních metod, jako je jedlá soda. Dále pomáhá spánek s vysoko podloženou hlavou.
Onemocnění zažívacího ústrojí
Jak bylo uvedeno výše, pálení žáhy může být signálem různých onemocnění zažívacího ústrojí, například žaludeční neurózy, žaludečních vředů nebo žaludeční kýly. Zde však pacienta trápí také jiné příznaky, jako je nevolnost, pocit plnosti, nadýmání a další. V případě dlouhodobé přítomnosti těchto příznaků by měl pacient co nejdříve navštívit lékaře. Závažné případy si mohou vyžádat chirurgické řešení například v podobě zesílení oslabeného svěrače jícnu. Neléčené pálení žáhy může vést k rozvoji žaludečních vředů nebo karcinomu žaludku.
Co pomáhá
A jak si od pálení žáhy ulevit? Zkusit můžete lžičku jedlé sody rozmíchanou v troše vody, půlku banánu, lžíci namočených ovesných vloček, sklenku mléka nebo bylinkový čaj – z máty peprné (kterým mimochodem pomáhá i proti nadýmání), meduňky lékařské (který rovněž uklidňuje nervy) nebo smetánky lékařské. Kromě prostředků našich babiček samozřejmě můžete sáhnout i po cucavých tabletkách nebo po sirupu z lékárny.
Léčba
V případě diagnózy některého z onemocnění, jako je žaludeční kýla nebo žaludeční vředy, spočívá léčba pyrózy v léčbě samotného onemocnění. Při akutních problémech se užívají léky snižující kyselost žaludku (antacida), léky bránící návratu žaludečních šťáv do jícnu a po dohodě s lékařem i další medikamenty. Některé z léků proti pálení žáhy jsou volně dostupné v lékárně. Medikamenty však pomáhají řešit pouze následky, nikoli příčinu problému. Dlouhodobé řešení ve většině případů představuje změna životního stylu, jehož součástí je i úprava jídelníčku. Potraviny, které dráždí citlivou sliznici jícnu, jako jsou ostře kořeněné pokrmy a další níže uvedené pochutiny, by měli pacienti s chronickou pyrózou omezit a nahradit mléčnými výrobky (jogurty, kefíry), dušenou mrkví, rýží a listovou zeleninou.
Prevence
Koho často trápí pálení žáhy, měl by se vyvarovat konzumace nápojů a potravin, které zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové dráždící jícen. Jedná se především o černou kávu, tvrdý alkohol, perlivá vína i ostatní perlivé nápoje, smažená a sladká jídla, čerstvé pečivo, rajčata, citrusové plody a džusy z nich připravené, med, solené oříšky a chipsy. Dále není radno se po jídle příliš hýbat, zejména ohýbat. Vzhledem k tomu, že mezi rizikové faktory pyrózy patří také kouření a obezita, je dobré obojí pokud možno eliminovat.
Foto: Freeimages.com