content top

Zkažený žaludek – špatně od žaludku

Zkažený žaludek – špatně od žaludku

Zkažený žaludek patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, se kterými se občas setká téměř každý z nás. Jaké jsou nejčastější příčiny žaludeční nevolnosti a co proti ní pomáhá? Kdy už se nejedná o zkažený žaludek, ale o příznaky jiných onemocnění zažívacího ústrojí? Příčiny žaludečních obtíží Žaludeční obtíže mohou mít celou řadu příčin. Ve většině případů se jedná...

Celý článek

Odstranění žaludku

Odstranění žaludku

Odstranění žaludku (totální gastrektomie) je restriktivní  chirurgický zákrok, při kterém dochází k úplnému odstranění tohoto orgánu zažívacího ústrojí. Tato radikální metoda se nejčastěji používá při léčbě pokročilých stadiích karcinomu žaludku, kdy se kombinuje s chemoterapií a radioterapií. Po odstranění žaludku musí pacient dodržovat speciální dietní režim, který se...

Celý článek

Bakterie v žaludku

Bakterie v žaludku

Prostředí v žaludku je natolik kyselé (hodnota pH se pohybuje kolem 1,5) že v něm většina bakterií nedokáže vůbec přežít. Výjimku představují odolné bakterie Helicobacter pylori, kterým nečiní obtíže v žaludku dlouhodobě přebývat. Jedná se o patogenní bakterie, které napadají žaludeční sliznici, a dokážou způsobit celou řadu žaludečních onemocnění, akutní gastritidou počínaje a...

Celý článek

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je patogenní bakterie, která napadá žaludeční sliznici, kde způsobuje nepříjemné žaludeční obtíže, akutní či chronickou gastritidou počínaje a žaludečními vředy konče. Podle odhadů je Helicobacter přítomen v žaludeční sliznici až poloviny světové populace staršího věku, přičemž ne vždy vyvolává žaludeční obtíže. Onemocnění způsobená Helicobacterem pylori se...

Celý článek

Nafouklý žaludek

Nafouklý žaludek

Nafouklý žaludek patří mezi nepříjemné zažívací obtíže, které se objevují po jídle a jsou spojeny s příznaky, jako je tlak až bolesti pod žebry, časté říhání a pocit na zvracení. Nejčastější příčinou nafouklého žaludku je nevhodné složení jídelníčku obsahujícího vysoké množství nadýmavých potravin a perlivých nápojů. Léčba v tomto případě spočívá ve změně stravování. Možné...

Celý článek

Žaludek

Žaludek

Žaludek je důležitý orgán zažívacího ústrojí uložený v dutině břišní, jehož hlavní funkcí je zajistit trávení přijaté potravy. Stavba žaludku se u jednotlivých živočichů liší. Žaludek člověka má podobu rozšířené části trávicí trubice připomínající vak, která z jedné strany (v oblasti kardie) navazuje na jícen a z druhé na dvanáctník,  jenž je začátkem tenkého střeva. Stavba...

Celý článek

Bandáž žaludku

Bandáž žaludku

Bandáž žaludku představuje nejméně invazivní bariatrickou operaci žaludku, která se používá při restriktivní léčbě obezity. Při operačním zákroku dochází k rozdělení žaludku na dvě části ve tvaru přesýpacích hodin. Cílem je omezit množství přijímané potravy, a tím snížit nadváhovou hmotnost pacienta. Vzhledem k minimální invazivnosti patří bandáž žaludku mezi velmi časté zákroky....

Celý článek

Vyšetření žaludku

Vyšetření žaludku

K vyšetření žaludku využívá současná medicína dvě skupiny metod, a to zobrazovací (jako je například rentgen, CT, irigoskopické vyšetření a další) a endoskopické (například gastroskopie a laparoskopie). Jak probíhá vyšetření při využití jednotlivých metod? A jaké jsou nejčastější důvody k provedení vyšetření žaludku?       Indikace k vyšetření žaludku Obvyklou indikací k provedení...

Celý článek

Gastroskopie

Gastroskopie

Gastroskopie je lékařská vyšetřovací metoda, která se používá k vyšetření horní části zažívacího ústrojí (žaludku, jícnu a horní části tenkého střeva), případně i k provedení některých zákroků (terapeutická gastroskopie) nebo zajištění odběru vzorku tkáně pro účely laboratorního vyšetření. Gastroskopie se provádí v případě podezření na onemocnění zažívacího ústrojí....

Celý článek

Zásadité potraviny

Zásadité potraviny

Zásadité potraviny jsou potraviny, které představují protipól kyselinotvorných potravin, tj. potravin, jejichž zvýšená konzumace vede k překyselení žaludku a je zdrojem nepříjemných zdravotních obtíží, pálením žáhy počínaje a žaludečními vředy konče. V  případě příznaků překyselení se proto doporučuje konzumovat zásadité potraviny jako prostředek k obnovení rovnováhy. Které potraviny...

Celý článek
content top