Pálení žáhy (pyróza) způsobuje návrat žaludečních šťáv ze žaludku zpět do jícnu, které zde dráždí citlivou sliznici, a výsledkem je onen nepříjemný palčivý pocit, který dokáže člověka pěkně potrápit. Jak si od tohoto pocitu ulevit? Jaké jsou babské rady na pálení žáhy? A co rychle zabírá?
Babské rady na pálení žáhy
Existuje celá řada babských rad, jak se pálení žáhy (neboli pyrózy) zbavit, podle některých dokonce trvale. Nejznámějším, a zároveň cenově nejdostupnějším lékem je jedlá soda. Jednu lžičku bílého prášku rozmíchejte v troše vody, kterou vypijte. Jiná babská rada říká, že od pálení žáhy může dokonce ulevit i pouhá sklenka vlažné vody bez přídavku sody. Co můžete vypít místo vody, to je sklenka vlažného mléka, ovšem pozor, nikoli s medem, který pálení žáhy naopak zhoršuje. Dále můžete sníst kousek banánu, lžíci ovesných vloček (které jste předtím namočili do vody) nebo pár lžic bílého jogurtu. Zabrat může také pár lžic najemno nastrouhané mrkve nebo kousek syrového bramboru, což je pro mnohé chuťově nepřijatelné, ale stačí opravdu jen malý kousek.
Jedna babská rada dokonce slibuje, že se můžete zbavit pálení žáhy navždy, a to třídenní smetanovou dietou, kdy 3 dny nejíte nic jiného než zakysanou smetanu po lžících. Pravda, tato rada nezní příliš důvěryhodně, ovšem taková jedlá soda skutečně pomáhá. Stejně jako čerstvé zeleninové šťávy.
Bylinkami na pálení žáhy
Úlevu může přinést i bylinkový čaj připravený například z máty peprné (který mimochodem pomáhá i proti nadýmání), stejně jako čaj připravený z meduňky lékařské (který rovněž uklidňuje nervy) či pampelišky (botanicky správně smetánky lékařské). Mezi další bylinky proti pálení žáhy patří zázvor. Kořen zázvoru však musí být čerstvý, porcovaný čaj s obsahem zázvoru ke zmírnění obtíží nestačí.
Co dále zabírá
Pomoci si samozřejmě můžete také cucavými tabletkami, které koupíte v lékárně bez lékařského předpisu. Tablety proti pálení žáhy představují celkově nejpopulárnější způsob, kterým pacienti řeší tento problém. Jejich alternativou jsou sirupy proti pálení žáhy, které mají slizkou konzistenci. Léky na pálení žáhy se správně nazývají antacida a jejich účinek je založen na tom, že snižují kyselost žaludku, a brání zpětnému návratu žaludečních šťáv do jícnu. Antacida se však doporučuje užívat pouze při akutních problémech, a to vzhledem k tomu, že (stejně jako ostatní uvedené prostředky) řeší pouze následky, nikoli problém samotný.
Dlouhodobé řešení představuje změna životního stylu – zejména úprava jídelníčku. Potraviny, které dráždí citlivou sliznici jícnu, jako jsou ostře kořeněné pokrmyby měli pacienti s chronickou pyrózou omezit a nahradit jogurty, kefíry, dušenou mrkví, rýží a listovou zeleninou.
Pálení žáhy v těhotenství
Samostatnou kapitolu tvoří pálení žáhy v těhotenství. Pyróza patří mezi typické těhotenské neduhy trápící budoucí maminky nejvíce v posledním trimestru těhotenství. Zde je příčinou zvětšující se děloha, která vyvolává zvýšený tlak na okolní orgány včetně žaludku a hormonální změny. Léky na pálení žáhy bohužel nejsou pro těhotné ženy vhodné, doporučuje se proto jedlá soda, případně cucavé tablety a spánek s vysoko podloženou hlavou. Naštěstí po porodu problémy zpravidla odezní.
Pálení žáhy nepodceňujte
Pokud nás pálení žáhy obtěžuje po jídle dlouhodobě nebo dokonce pravidelně, neměli bychom otálet s návštěvou lékaře. Jedná se totiž o příznak různých onemocnění zažívacího ústrojí, například žaludeční neurózy, žaludečních vředů, refluxní choroby jícnu nebo žaludeční (brániční) kýly. Pálení žáhy bývá často doprovázeno dalšími příznaky, jako je nevolnost, pocit plnosti, nadýmání a další.
Foto: Freeimages.com