Co pomáhá na bolest žaludku po jídle

Bolest žaludku po jídle je nejčastěji příznakem podráždění žaludku, k čemuž dochází v důsledku dietních chyb, zejména konzumace nadměrného množství jídla nebo nevhodné skladby potravin. Jak si od tohoto nepříjemného pocitu ulevit? Co říkají babské rady a které další prostředky pomáhají zklidnit žaludek? 

Osvědčené babské rady

Existuje mnoho babských rad, které pomáhají na bolest žaludku po jídle. Je však důležité zdůraznit, že na každého zabírá něco jiného, a zároveň záleží také na tom, proč je nám těžko. Pokud nás bolí žaludek po tučném jídle, doporučuje se vypít sklenku vychlazeného piva. Pivo totiž rozpouští tuky a může nám tak od bolesti rychle ulevit. Dát si můžeme i stopečku bylinného likéru (digestiv), víno z liány nebo česnekové víno, samozřejmě v malém množství. Někomu pomáhá kola.

Někdo nedá dopustit na sklenici mléka (zásadité potraviny, která pomáhá ulevit od příznaků překyseleného žaludku), ovšem pozor, po vydatném tučném obědě by nám mohlo mléko spíše uškodit (vyvolat zvracení). Pokud nás však bolí žaludek, protože jsme vypili příliš mnoho černé kávy, nebo alkoholu, pak je to správná volba.

Co dále zabírá, to je sníst syrové oloupané jablko nebo kousek čerstvého zázvoru. Zázvor můžeme sníst také kandovaný nebo ve formě bonbónu. Asiaté nedají dopustit na nakládaný růžový zázvor nebo na ananas. Čerstvý ananas totiž podporuje trávení a často se proto podává po jídle jako dezert. Jestliže je nám špatně z hladu, vřele doporučujeme sníst kousek suchého pečiva, nebo si dát vývar (nejlépe kuřecí nebo hovězí).

Osvědčeným lékem je i procházka na čerstvém vzduchu, která pomáhá nezávisle na tom, zda je nám zle z přejedení nebo z kocoviny. Někdy si zdravotní stav vyžádá několikadenní dietu založenou na konzumaci lehčích jídel a popíjení zklidňujících nápojů, zejména čajů.

Bylinné čaje

Lidová medicína používá proti bolesti žaludku bylinné čaje. Nejznámější je mátový čaj, který je nejlepší připravit z čerstvých listů máty peprné. Zde je doporučené množství 2 větévky bylinky na 250 ml vody. Mátu přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut vylouhovat, poté popíjíme. Alternativou je samozřejmě porcovaný čaj, čaj z čerstvé máty je však účinnější. Mátový čaj rovněž ulevuje od nadýmání a pomáhá  proti nechutenství. Dalším osvědčeným pomocníkem je heřmánkový čaj. Zde je doporučené dávkování 2 lžíce sušených květů na 250 ml vody, čaj připravíme podobným způsobem.

Bylinky proti stresu

Bolest žaludku může mít na svědomí také nadměrná psychická zátěž. Pokud máme stáhlý žaludek a po jídle je nám těžko, byť skoro nic nesníme, pomohou bylinky, které uklidňují nervy, mezi nejznámější patří třezalka tečkovaná nebo meduňka lékařská. Také z těchto bylinek lze připravit čaje, podrobné návody uvádíme v článku Čaj na žaludek.

Jiné

Pomoci může také změna oblečení. Pokud jste po vydatném obědě natěsnáni v džínsech, nemusí Vám být dobře. Proto je lepší, převléknout se do volnějšího oděvu. V případě překyselení žaludku, které bývá často doprovázeno i pálením žáhy, můžeme sáhnout po antacidech, lécích, které neutralizují kyselost.

Bolest žaludku nepodceňujte

Pokud nás trápí bolest žaludku po jídle dlouhodobě, měli bychom navštívit lékaře. Jedná se totiž o příznak celé řady onemocnění zažívacího ústrojí, mezi nejčastější patří chronická gastritida a žaludeční vředy. Stejně tak může být bolest žaludku po jídle příznakem potravinové alergie nebo stresu. Přesnou diagnózu může učinit pouze lékař, který k jejímu stanovení potřebuje znát i případné další příznaky (jako je pálení žáhy, nechutenství nebo průjmy) a provést vyšetření.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno