Antacida je označení pro skupinu medikamentů podávaných pacientům ke zmírnění zažívacích obtíží, zejména při pálení žáhy (pyróza), peptických vředech, refluxní ezofagitidě, funkční žaludeční dyspepsii a obecně při obtížích způsobených překyselením žaludku. V případě mírnějších obtíží, jako je pálení žáhy, lze antacida nahradit prostředky přírodní medicíny nebo jinými alternativami.

Jak fungují antacida

Žaludeční šťávy jsou vysoce agresivní (kyselé) tekutiny s obsahem kyseliny chlorovodíkové a dalších látek sloužící k rozkládání a trávení potravy. Pokud se dostanou mimo žaludek, stanou se zdrojem nepříjemných zažívacích obtíží. Typickým příkladem je reflux, kdy dochází k návratu žaludečních šťáv ze žaludku zpět do jícnu, jehož citlivou sliznici svým působením dráždí a způsobují tak nepříjemný palčivý pocit – pálení žáhy. Antacida se podávají právě proto, že mají schopnost vázat kyselinu chlorovodíkovou (případně i další látky, jako je enzym pepsin), čímž její působení neutralizují a odstraňují tak vzniklé zažívací obtíže.

Nesystémová versus systémová antacida

Podle vstřebatelnosti se antacida rozdělují na nesystémová a systémová. Nesystémová antacida, která představují větší skupinu používaných léků, obsahují sloučeniny hořčíku a hliníku (obě složky se kombinují z toho důvodu, že se vzájemně neutralizují, samotný hořčík totiž může vést k průjmu, zatímco hliník podobně jako železo přispívá k zácpě). Typickým příkladem nevstřebatelného antacida je algedrát nebo hydrotalcit. Výhodou nesystémových antacid oproti systémovým (dobře vstřebatelným) antacidům je minimum vedlejších účinků. Mezi systémová antacida patří zejména přípravky s obsahem hydrogenuhličitanu sodného nebo uhličitanu vápenatého.

Nejčastější použití

Antacida se nejčastěji používají právě k odstranění pálení žáhy. Dále se užívají při funkční žaludeční dyspepsii (což je soubor zažívacích obtíží, jako jsou nepříjemné pocity tlaku až bolesti v oblasti žaludku zejména po jídle, nechutenství, pocit plnosti, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, reflux, které nejsou způsobené onemocněním žádného z orgánů, ale funkční poruchou, toto onemocnění může být často způsobeno stresem), peptických  neboli žaludečních vředech (poškození žaludeční sliznice nebo sliznice dvanáctníku, které je vyvolané působením kyseliny chlorovodíkové),  refluxní ezofagitidě (pokročilejší stupeň refluxní choroby jícnu, kdy dochází k návratu žaludečního obsahu zpět do jícnu) a dalších obtížích.

Formy a způsob užívání

Antacida se nejčastěji užívají po jídle, kdy nastanou problémy. Dále se užívají před spaním (neboť poloha vleže zhoršuje pálení žáhy). Antacida lze užívat i preventivně, bezprostředně po jídle, než nastanou palčivé pocity. Účinek léků trvá přibližně hodinu. Antacida se nesmí užívat současně s jinými léky, protože snižují jejich účinnost. Doporučený časový interval mezi podáním antacid a jiných léků je 2 hodiny.  Antacida jsou k dostání ve formě tablet (oblíbené jsou cucavé tablety s příchutěmi) nebo sirupu. Mnoho z nich je volně prodejných. V souvislosti s užíváním antacid považujeme za důležité zmínit, že tyto léky sice ulevují od nepříjemných zažívacích obtíží, ale řeší pouze následky, nikoli problém samotný. Pokud volně prodejná antacida nezabírají, nebo zažívací obtíže trápí pacienta po dlouhou dobu (déle než 2 měsíce), měl by navštívit lékaře.

Alternativy

Podobné účinky jako antacida má kyselina alginová, která na rozdíl od antacid nezpůsobuje neutralizaci žaludeční kyseliny, ale vytváří gel obalující žaludeční sliznici a chránící jí před působením kyseliny chlorovodíkové a trávicích enzymů. Kyselina alginová je vhodným lékem pro pacienty s nedostatečnou tvorbou mucinu, ochranného hlenu na žaludeční sliznici. Na pálení žáhy lze místo léků užívat i jiné prostředky, například je možné vypít ve vodě rozpuštěnou čajovou lžičku jedlé sody, která rovněž neutralizuje kyselý žaludeční obsah. Dále lze sníst kousek banánu, trochu bílého jogurtu či zakysané smetany nebo ovesné vločky namočené ve vodě. Úlevu od pálení žáhy přinášejí také bylinkové čaje, jako je například heřmánkový.

Foto: Freeimages.com

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *