Sonda se zavádí do žaludku buďto pro účely gastroskopického vyšetření, nebo z důvodu zajištění klinické výživy pacienta. Především gastroskopické vyšetření znamená právě kvůli zavedení sondy pro pacienty velmi nepříjemný zážitek. Nová metoda s využitím nazogastrické  (nosogastrické) sondy naštěstí učinila tento zážitek výrazně méně nepříjemným.

Jak vypadá sonda

Gastroskopická sonda je úzká hadička z ohebného gumového materiálu, která se zavádí do žaludku nebo do tenkého střeva pacienta, a to ze dvou důvodů. Prvním je, jak bylo uvedeno v úvodu gastroskopické vyšetření, druhým pak zajištění umělé výživy pacienta.

Gastroskopické vyšetření

Gastroskopické vyšetření je základní lékařské vyšetření, které se provádí v případě podezření na závažná onemocnění zažívacího ústrojí za účelem stanovení nebo vyloučení předpokládané diagnózy. Typickou indikací pro zavedení sondy jsou příznaky (dlouhodobé pocity plnosti, nechutenství, bolest žaludku, pálení žáhy, stopy tmavé krve ve stolici) zakládající důvodné podezření na žaludeční vředy, žaludeční polypy nebo onemocnění jícnu (refluxní choroba jícnu). Dalším důvodem je podezření na karcinom žaludku. Při gastroskopickém vyšetření se do úst pacienta zavádí sonda, která umožňuje lékaři důkladně prozkoumat horní část zažívacího ústrojí. Vyšetření pomocí sondy je pro pacienty velmi nepříjemné, a to jak po stránce fyzické, tak psychické. Vyvolává totiž dávivý reflex a pocity na zvracení. Pomocí sondy lze prozkoumat i oblast tenkého střeva, nebo zajistit výživu přímo do tenkého střeva.

Výhody nazogastrické sondy

Novou metodou je použití nazogastrální sondy, která se místo do úst zavádí do nosu pacienta, což odstraňuje nepříjemné pocity spojené s vyšetřením. Přítomnost sondy v nose nevyvolává pocity na zvracení, ani nepůsobí dávení, a zároveň umožňuje pacientům komunikovat se zdravotnickým personálem v průběhu vyšetření. Nazogastrickou neboli nosogastrickou sondu lze využít také v případě tekuté klinické výživy pacientů, což se v praxi používá v u krátkodobě hospitalizovaných pacientů. (V případě dlouhodobě nemocných pacientů se využívá metody perkutánní endoskopické gastronomie, kdy jeden otvor ústí kůži břicha a druhý do žaludku.)

Alternativy

Alternativou gastroskopické sondy pro účely gastroskopického vyšetření je kamerová metoda, která představuje nejvíce komfortní řešení vůbec, neboť pacient při něm spolkne tabletu s kamerou, která pořídí dokumentaci z jeho trávicího traktu, kterou si lékař následně prostuduje.

Foto: Freeimages.com

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.