Pálení v žaludku

Pálení v oblasti žaludku je typickým příznakem překyseleného žaludku a často i celého organismu. Stejně tak se může jednat o příznak závažného onemocnění, například žaludečních vředů. Zdrojem pálení může být také reflux, který se projevuje pálením žáhy. Jak si od těchto obtíží ulevit? Jaké je dlouhodobé řešení? 

Překyselený žaludek

Pálení v oblasti žaludku je nejčastěji způsobeno přijímanou potravou, a to konkrétně přemírou kyselinotvorných potravin vedoucí k překyselenému žaludku. Mezi kyselinotvorné potraviny patří především výrobky z bílé mouky, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky s výjimkou zakysaných, ořechy, tmavé maso (hovězí a vepřové) a káva. Překyselení rovněž napomáhají nesprávné stravovací návyky, zejména jídlo v pozdních večerních hodinách a hltání, nedostatek pohybu a stres.

Palčivá bolest v žaludku

Palčivá bolest v žaludku je často známkou onemocnění zažívacího ústrojí, může se jednat o žaludeční vředy, zánět žaludku, ale také o zánět žlučníku nebo zánět slinivky břišní. Pokud je pálení v žaludku silné intenzity nebo doprovázené dalšími příznaky – nevolností, zvracením, malátností – měl by pacient co nejdříve vyhledat lékaře.

Reflux a pálení žáhy

Další příčinou pálení v žaludeční krajině je reflux, návrat žaludečních šťáv ze žaludku zpět do jícnu, kde dráždí jeho citlivou sliznici. Výsledkem je pálení žáhy neboli pyróza. Také reflux způsobuje nevhodné složení stravy, zejména smažená a ostře kořeněná jídla, sladkosti, ale také černá káva, alkoholické a perlivé nápoje. Někdy však může být způsoben onemocněním zažívacího ústrojí, jako je žaludeční kýla (prostup části žaludku bránicí do hrudníku, toto onemocnění může být vrozené nebo získané) nebo onemocnění jícnu.

Co pomáhá

Proti pálení žáhy existuje několik osvědčených rad.  Například můžete rozmíchat lžičku jedlé sody v troše vody, sníst půlku banánu nebo lžíci ve vodě namočených ovesných vloček. Dále můžete vypít sklenku mléka nebo si připravit bylinkový čaj, buď z máty peprné (kterým mimochodem pomáhá i proti nadýmání), nebo meduňky lékařské (který rovněž uklidňuje nervy).

Úlevu od překyseleného žaludku přináší medikamenty – antacida, které jsou volně prodejné v lékárnách. Alternativou je sníst trochu kysaného zelí, nastrouhané jablko se zázvorem nebo pár lžic nízkotučného bílého jogurtu.

Jídelníček proti překyselení

Přírodní prostředky nebo léky nám sice přinesou úlevu od nepříjemného pálení, nepředstavují však dlouhodobé řešení. To lze spatřovat ve změně jídelníčku. V případě překyseleného žaludku je třeba, se vyvarovat  konzumace nápojů a potravin, které zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, a to zejména černé kávy, tvrdého alkoholu, perlivých vín i ostatních perlivých nápojů, smažených a sladkých pokrmů a  bílého pečiva.

Jídelníček by naproti tomu měl obsahovat zvýšené množství zásadotvorných potravin, které dokážou překyselení zneutralizovat, protože vyrovnají pH. Mezi zásadotvorné neboli alkalizující potraviny patří především zelenina (například cuketa, okurka, rajčata, česnek, špenát a listový salát), luštěniny, mandle, banány, citrusové plody a zakysané mléčné výrobky.

Detoxikace

Překyselení žaludku bývá projevem celkového překyselení organismu, acidózy, což je stav spojený s příznaky, jako je zvýšená únava, kožní problémy, bolesti kloubů a bolesti hlavy, ženy mohou trápit časté poševní mykózy. V tomto případě se doporučuje podstoupit detoxikační kúru, která zbaví organismus toxinů, a uleví pacientovi od příznaků překyseleného žaludku i celého organismu. Detoxikace je očistný proces, který zbavuje tělo škodlivin. Jejím základem je jídelníček založený na konzumaci zásadotvorných potravin, především zeleniny a ovoce. Dále je nutno vynechat kávu, alkohol, perlivé a slazené nápoje. Mezi dovolené nápoje patří neperlivá voda, ovocné nebo zeleninové šťávy bez přídavku cukru a jiných sladidel, bylinkové a zelené čaje. Zelený čaj je osvědčeným detoxikačním prostředkem.

Foto: Freeimages.com

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno