Nafouklý žaludek patří mezi nepříjemné zažívací obtíže, které se objevují po jídle a jsou spojeny s příznaky, jako je tlak až bolesti pod žebry, časté říhání a pocit na zvracení. Nejčastější příčinou nafouklého žaludku je nevhodné složení jídelníčku obsahujícího vysoké množství nadýmavých potravin a perlivých nápojů. Léčba v tomto případě spočívá ve změně stravování.
Možné příčiny
Pacienti s nafouklým žaludkem udávají, že mají pocit, jako by měli v břiše balón. Nejčastější příčinou jsou dietní chyby. Kromě dietních chyb mohou tyto obtíže souviset s oslabením střevní mikroflóry v důsledku užívání antibiotik (v tomto případě dochází k přemnožení kvasinek v zažívacím ústrojí a můžeme mít obtíže zejména po konzumaci jídla bohatého na sacharidy) nebo s premenstruačním syndromem u žen (PMS). Další skupinu možných příčin pak představují onemocnění zažívacího ústrojí, jako je například refluxní ezofagitida (závažná forma refluxní choroby jícnu), dráždivý tračník nebo zánětlivá onemocnění střev. V jednotlivých případech, kdy mají pacienti nafouklé břicho, je pro laika těžké přesně lokalizovat problematické místo. Nemusí se tak jednat o nafouklý žaludek, ale o nafouklé střevo.
Co pomáhá
Úlevu od akutních obtíží přinášejí bylinné čaje, například mátový. (Nejvíce účinný je čaj připravený z čerstvých listů nebo větévek byliny. Obvyklé dávkování je pak hrst listů nebo 2 větévky na 250 ml vody. Opláchnuté části rostliny zalijeme vroucí vodou a necháme vylouhovat. Čaj si přitom připravujeme vždy čerstvý, ke zmírnění problémů bychom měli vypít 3 šálky denně, a to jeden ráno, druhý v poledne a třetí večer. Čaj z čerstvé máty zároveň ulevuje od nadýmání. Dále si můžeme připravit heřmánkový nebo zázvorový čaj.) Pocit nafouklého žaludku mohou zmírnit i některé léky. Ani léky, ani čaje však neřeší příčinu, ale následky. Na rozdíl od změny jídelníčku.
Změna skladby jídelníčku
Pokud nás trápí pocit nafouklého žaludku, měli bychom omezit příjem nadýmavých potravin, jako jsou luštěniny, čerstvé pečivo, vejce (zejména natvrdo), některé druhy zeleniny (cibule, kapusta), ale také sladkostí a lahůdek s obsahem majonézy. Pamatujme však na to, že některým pacientům mohou dělat obtíže i jiné potraviny, například mléčné výrobky či jiné potraviny (zde se může jednat o intoleranci laktózy nebo o jiné druhy potravinové alergie). Dále je důležité, vyvarovat se konzumace perlivých nápojů. Výše zmíněné pochutiny způsobují nejen pocit nafouklého žaludku (nadbřišek je tuhý a bolestivý na silnější dotyk), ale také pocit nafouklého břicha celkově, což bývá doprovázeno nadýmáním. V případě přemnožení kvasinek v organismu spočívá léčba ve vyloučení kyselinotvorných potravin. Osvědčeným prostředkem je detoxikační kúra, během které vyloučíme ze stravy všechny potraviny kromě zeleniny, ovoce, zeleninových šťáv a bylinných čajů. První dva až tři dny diety konzumujeme pouze tyto potraviny, poté přidáváme celozrnné pečivo, zakysané mléčné výrobky, brambory, celozrnné těstoviny a bílé maso.
Kdy k lékaři
Jestliže změna jídelníčku nevede ke zlepšení stavu a pocit nafouklého žaludku nás trápí dlouhodobě, nebo se objevuje pravidelně, měli bychom navštívit lékaře. Jak bylo zmíněno v úvodu, může se jednat o příznak některého onemocnění zažívacího ústrojí. V tomto případě je nafouklý žaludek obvykle provázen i dalšími příznaky, jako je pálení žáhy, pocit těžkosti, zvýšená plynatost, bolesti břicha, křeče v břiše nebo krev ve stolici. Lékař po provedení anamnézy a zajištění potřebných vyšetření stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Velmi častou diagnózou je chronická gastritida, zánět žaludku chronické povahy, který může být způsobený Helicobacterem pylori.
Foto: Freeimages.com