Prostředí v žaludku je natolik kyselé (hodnota pH se pohybuje kolem 1,5) že v něm většina bakterií nedokáže vůbec přežít. Výjimku představují odolné bakterie Helicobacter pylori, kterým nečiní obtíže v žaludku dlouhodobě přebývat. Jedná se o patogenní bakterie, které napadají žaludeční sliznici, a dokážou způsobit celou řadu žaludečních onemocnění, akutní gastritidou počínaje a rakovinou žaludku konče. Jak se tyto bakterie do organismu dostávají a jaké jsou typické příznaky jejich přítomnosti? A jak se jich lze zbavit?       

Nebezpečná patogenní bakterie

Helicobacter pylori (zkráceně Helikobakter) je patogenní bakterie, která napadá žaludeční sliznici, a způsobuje různá onemocnění. Může vyvolat zánět žaludku, ale také žaludeční vředy a v krajním případě i rakovinu žaludku. Název získala bakterie podle svého vzhledu, kterým připomíná spirálu (z latinského slova helix znamenajícího šroubovnice). Tato bakterie je na rozdíl od ostatních bakterií natolik odolná, že dokáže přežít i ve velmi kyselém žaludečním prostředí, kde se usídluje na povrchových vrstvách sliznice a vyvolává záněty.

Onemocnění vyvolaná Helikobakterem

Mezi nejčastější komplikace způsobené Helikobakterem patří zánět žaludku neboli gastritida, která může mít buď akutní, nebo závažnější chronickou formu. Chronická gastritida je nebezpečná v tom, že dlouhodobě poškozuje žaludeční sliznici a způsobuje na ní defekty – žaludeční vředy. (Kromě toho může způsobit i dvanáctníkové vředy.) Žaludeční sliznice, která je narušena těmito závažnými defekty, je pak obecně náchylnější ke vzniku nádorů. A nádory, jak známo, představují nejzávažnější onemocnění zažívacího ústrojí vůbec. Chronická gastritida je diagnostikována nejčastěji u pacientů v pokročilejším věku, což je dáno tím, že s věkem postupně dochází ke ztenčování žaludeční výstelky, která je pak náchylnější k bakteriální infikaci.

Riziko nákazy je vysoké

Vzhledem ke snadnosti nákazy Helikobakterem (infekce se šíří kontaktem s nakaženou osobou, stejně jako s jeho věcmi denní potřeby, dále je možné se nakazit nedostatečně sterilním příborem či nádobím v restauraci nebo kontaminovanými potravinami) jsou tyto bakterie přítomny u vysokého procenta světové populace. Podle odhadů se jedná o více než polovinu pacientů v dospělém věku, přičemž nejvíce nakažených žije v rozvojových zemích.

Typické příznaky

Typickými příznaky přítomnosti Helicobakteru pylori jsou bolesti v oblasti břicha, plynatost, nechutenství, nevolnosti, pocit plnosti, pocity na zvracení nebo zvracení, pálení žáhy a bolesti v nadbřišku. Další symptomy jsou přítomny mimo zažívací ústrojí, může se jednat například o autoimunitní nebo dermatologická onemocnění (vyrážky, ekzémy), ale také  neurologické obtíže (jako je migréna nebo bolesti hlavy).

Léčba

Protože se jedná o bakteriální infekci, zánět spolehlivě zlikvidují antibiotika. Problém však je, že jejich účinnost je podmíněna včasným nasazením. Včasná léčba zabrání vzniku defektů na žaludeční sliznici, které jsou spjaty s výše uvedenými riziky. Protože pacienti příznaky Helicobakteru podceňují a považují vzniklé obtíže za důsledek stresu, dochází k zahájení léčby až později, kdy antibiotika nestačí, a je třeba léčit i onemocnění samotné.

Prevence

Jako prevenci infikací Helicobacterem pylori doporučují lékaři jíst stravu bohatou na probiotika nebo je pravidelně užívat. Neméně důležitou součástí prevence jsou také zásady zdravé životosprávy, jako je dostatečně dlouhý spánek, vyvarování se nadměrného působení stresu (nebo provádění činností, které odbourávají stres, jako příklad poslouží pravidelná sportovní nebo jiná fyzicky náročná aktivita nebo relaxační masáže) a zdravý jídelníček, který by měl obsahovat minimum kyselinotvorných potravin.

Foto: Freeimages.com

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *